Hualien

Idag är det nationell födelsedag och ledigt, vilket inneburit långhelg! I Taiwan firas inte födelsedagen speciellt mycket då det är republiken Kina som fyller år (105 till och med) och Taiwaneser är generellt sett inte så förtjusta i Kineser.. Men att ha ledigt de tycker de om. Så nu sitter jag på golvet i ett fullt tåg påväg hem från helgens weekend i Hualien (när alla sittplatser är bokade kan man köpa ståbiljtter och tåg här blir tydligen fullbokade..). Vi har haft rätt mycket regn denna helgen men ändå mycket tur i oturen med en helt underbar hostelägare och två mycket lyckade guideturer. Dessutom var det inte så trångt med folk då ingen hade direkt lust att gå ut i regnet.

I fredags mötte jag och Linnea upp de andra som vandrat runt i den lilla staden (med ca 100 000 invånare) och spanat under dagen. Vi gick till vårt hostel som låg i samband med ägarens café. Så man gick i caféet, som även fungerade som hostelets sällskapsrum, och bakom ett skynke fanns tre rum med totalt 10 bäddar samt dusch och toalet. Då vi är 10 personer hade vi hyrt hela alltet, mycket praktiskt. Damen som hade caféet var verkligen super trevlig och hjälpte oss boka turer samt tipsade om vart vi skulle gå. Så på lördag hämtade två bilar upp oss och tog med oss på tur i staden samt upp i Taroko Gorge.

Taroko är en av Taiwans nationalparker och vi hade tänkt vandra i den. På grund av den senaste tidens tyfoner, jordbävningar (har dock inte själv märkt dem) och allt regn var parken dock rätt stängd.. Det var för stor risk för stenras. Men våra guider kunde köra oss en del in i bergen och visa till en del sevärdighetsplatser. Det var riktigt mäktigt att spana in Taroko, alla regnmoln som slingrade sig runt bergen gav dem dessutom lite extra.

På söndagen hade vi bokat delfin och valtur. Så söndag morgon blev åter igen upphämtade vid hostelet och körda till turen, mycket bekvämt. Utöver turen med att det var uppehåll från regn på förmiddagarna (de flesta turerna ställer in vid regn) så lyckades vi hamna på en riktigt lyckosam spaningstur! Vi såg två olika typer av delfiner, varav den ena var en hopp och lek delfin (spinner dolphin) som brukade göra fina konster (jag såg dock ingen av dem göra det när vi kollade på dem) och den andra en sort som simmade i stim om ca 500 delfiner. Riktigt häftigt. Dessutom såg vi två valar! Vår guide sa att de inte sett stimmen om 500 delfiner på hela sommaren och chansen att få se en val under en tur var ca 5%.

Så en mycket fuktig men mycket lyckad helg i Hualien kommer här i bilder:

Vår tur-bil under lördagen, rosa och fin med en..

..sån här på bakrutan. Folk gillar dekorera sina bilar i det här landet, speciellt taxi chafförer.. (Notera att registreringsskylten är RAS, mycket passande när vi åkte rund bland stenrasen i bergen 😅)

Första stoppet: the seven star beach, döpt efter att man ser Karlavagnen (vilken består av sju stjärnor) tydligt klara kvällar.

Här gick det dessutom stora vågor som rullade in från Stilla havet. De ser dock inte så stora ut på bilden, men det var de.

Stopp nr två var en utkiksplats vid denna tunnel.

Gamla tunneln hade raserats av vattenfallet (eller kanske ett stenras?), så nya ingången byggdes lite längre fram.

Stopp nr 3 var Taroko! Här är en del av bergen, att fånga alla på bild var mycket svårt..

En klippa som med lite fantasi ser ut som en grodprins där lilla huset är kronan.

Den här byggnaden/platsen heter "the eternal shrine" och byggdes för att hedra de som dog när vägen genom bergen byggdes. Om jag förstått rätt rinner det i stort sett alltid vatten genom huset.

Sen tog guiderna oss till denna bro. Från den gick vi upp till ett litet tempel högt uppe i berget med en klocka som, när man ringde i den, gav "comfort" till männen som dog när vägen byggdes andar.

Här är utsikten ner från bron, den hängde en bit upp och kunde ta fem personer åt gången.

Utsikten åt sidan från bron.

Här är vi påväg ut på val och delfinspaning!
Piren i hamnen som var en rejäl vågbrytare, utanför den gick det rejäla vågor. Det skumpade rejält när vi åkte ut på havet. Jag tyckte det var jättekul att ligga och guppa, större delen av resten av gruppen blev dock mer eller mindre sjösjuka så de tyckte inte det var lika roligt.
Delfiner! Syns inte så tydligt men alla guppar och svarta ryggar är delfiner. Såg ut som om hela havet guppade när de 500 Fraser's delfinerna dök upp och ner.

Och här är en utav valarna! Mer specifikt är det en kaskelott (sperm whale) och guiden tror den var närmare 18m, dvs nästan fullvuxen.

Vi såg den en snabbis innan den dök ner och jag fick stjärtfenan på bild.

Det var typ allt från den här grymma helgen, nu är halva tågresan kvar och sen blir det att ladda för ytterligare en skolvecka.

Kommentarer