Saigon

Saigon, eller Ho Chi Minh staden som är det nyare namnet (efter presidenten (tror jag han va) efter kriget), var sista stoppet för mig på min lilla tripp. Är nu tillbaka i Taiwan och laddar inför skolan som börjar imorgon. Här kommer min tripp till Saigon i bilder:
Börjar bakifrån med bilder från vår tur till Mekongdeltat.

Där fick vi åka robåt.

Äta lokal lunch med Elefantöronsfisk och lite annat smått och gott.

"Plum"

Jasminblomma

Vi besökte fruktodlingar vid deltat, här är små jackfrukter.

Här är jag i en solig selfi.

"Ormvin" är en vietnamesisk specialitet, sades göra den som dricker en flaska "fall in love". Guiden sa även att den innehöll viagra.. Hursom, vad som än sägs om vinet och vad det gav för effekter, var det i stort sett starksprit (på ris?) med en eller flera ormar i. Köpte ingen flaska men vi fick smaka på vinet från burken där guiden håller upp ormen, vilket räckte gott och väl.

Risvin på jäsning.

"Ris-knäckebröd", eller risplattetillverkning.

Kokosmjölkskola, både kola och kokning av den, riktig smarrig kola.

Pop-rice

Rambutan, köpt på Annas rekommendation. Var tvungen att testa denna frukt innan jag lämna Vietnam, den var god.

Vår guide och en fruktbåt i deltat.

En typisk marknadsbåt, vad båten säljer visar den genom att sätt sin vara på den långa pinnen på däck i fören.

En förmiddag tog jag och Fanny en matlagningskurs.

Rätt ett; sötsur soppa

Rätt två; bananablomma-sallad med kyckling

Rätt tre; traditionell pannkaka med biff och räkor

Matkursen började med en tur på en marknad med koken.

Saigon by night från en Skybar

Utöver god mat fanns det en hel drös med mysiga caféer, speciellt kaffe men även chokladkafeer. Vietnam har en stor kaffeproduktion och det inhemska kaffet smakar lite choklad, de är väldigt stolta över sitt kaffe. De odlar och producerar även choklad, och frukt, de har det lyxigt så sätt vietnameserna.

Ett hus vi hitta fyllt med mysiga små butiker och caféer.

Ett annat kul hus.

Paradgatan

Operahuset

Postkontoret

Notre Dame (japp, det är en modell av originalet i Paris (Vietnam var fransk koloni en gång i tiden..))

Självständighetspalatset
Under Vietnam kriget byggde det vietnamesiska folket tunnlar och flyttade ner under jorden i sin gerilla-krigsföring mot amerikanerna. Tunnlarna hade börjat byggas under tiden Vietnam var en fransk koloni men utökades markant under Vietnamkriget. Hela systemet är över 200km långt och löper genom stor del av landet. Utanför Saigon var vi och besökte dessa tunnlar, jag och Fanny tog oss till det av de två besöksställerna som låg längst bort från Saigon, vilket var riktiga tunnlar som använts under kriget. (Det närmsta skulle vara lite större tunnlar uppbyggda för turister) I början av turen fick vi se en modell över tunnelsystemet (längst till vänster i bilden) där man kunde se att det fanns tunnlar i tre skikt, där skikt tre var 10m under jord, en propagandavideo (mitten på bilden) och en karta över Vietnam (till höger).
Maskerade skyttehål
Maskerad ventilationshål (den bruna "termit"stubben)

Ingång till tunnlarna

Att göra dem små var praktiskt, amerikanerna var tvungna att ta av sig sin utrustning för att komma ner i tunnlarna och vietnameserna var betydligt mindre än amerikanarna generellt. Och kollar man på öppningen så tror man ju att det inte finns en chans att man själv ska kunna ta sig ner...


Men se det gör man, med lite teknik!

Jag med

Så här ser det ut nere i tunnlarna

Mötesrum

Fälla i tunnlarna
Fälla ovan jord för fienderna

Dold ingång, luckan finns där under löven

Gamla vapen på visning Det var i stort sett mina dagar i Saigon/Ho Chi Minh, nu är jag tillbaka i Taiwan för en ny termin och har nog nästan fått ihop ett riktigt bra schema. Återstår att se.

Kommentarer