Hualien - Taipei

Här kommer del 2 av familjen Bondessons Taiwan-runt tripp!

Första heldagen i Hualien spenderas i en bil tillsammans med en mycket hängiven guide som (var bra på engelska!) vårt eminenta hotell hjälpte oss boka. Vårt hotell hade i övrigt en mycket trevlig spaavedlning, spelrum och frukost (inte alltid självklart i denna delen av världen..). Här är för övrigt en japansk port till andevärlden, en av få monument som sparats från den japanska ockupationen.   
Katolsk kyrka med ett oerhört ambitiöst julspel, förmodligen normalt inte en turistattraktion.   
Vår guide tog oss till en restaurang som serverade traditionell hualienaborgin-mat för lunch. Bland annat serverades bamburis (ris kokat inuti bambu), som man behövde krossa bambun för att få ut.   
Ser du indianen?
Till höger precis ovanför floden hänger han och vakar över floden.
Eftermiddagen spenderades i vackra och mäktiga Taroko! Dessa berg går inte att fånga på bild och att vara där en andra gång resulterade inte i mycket upprepning. Ett måste att besöka i Taiwan.
Efter två dagar i Hualien satte vi oss på tåget mot Taipei för nyårsfirande, och var på så sätt tillbaka där vi starta för nästan två veckor sen.
Vi hamnade på en lång busstur, där vi hade tänkt hoppa av vid nordspetsen men fortsatte till yehliu geopark. På vägen åkte vi dock förbi många kulturplatser (man hade kunnat upptäcka också om man hade känt för det), bland annat denna magnifika gravplats. På bilden har vi vänstra hörnet, kunde inte fånga så bra bilder i farten av de ofantligt snygga och stilrena tempel, konstanordningar och installationer som prydde denna plats.
Här har vi geoparken, ett land av limestone i olika fantastiska geometriska former! På bilden längst ner syns en gradskiva som användes för att möta hastighet på fartyg förr.    
Nyårsdagen bjöd på stadshiking! Först blev det en tripp upp på Elefantberget för att se Taiwan från ovan och sen en vandring hem genom en stad som förberedde sig för 2017.
101
Spelades redan hög musik och scenen påväg upp.    
Happy Hew Year önskar 7/11
 
Nyårsmiddagen - mest skandinaviska jag ätit på fyra månader.
NYTT ÅR! 101 sprakade upp i ett mäktigt fyrverkeri för att lysa upp starten på det nya året.
Då var det alltså 2017 (står 2017 på 101, men svårt att se/fånga med kameran), återstår att se vad detta år har att bringa.
Första dagen på 2017 spenderades med varma bad i Beitou och svaveldoft - naturen är fantastisk!
Thermal Valley i Beitou, denna varma, illadoftande sjö är ingen lämplig pöl för ett dopp.

 

Kommentarer